Σας παρουσιάζουμε τον ιστότοπο του ΣΤ2 τμήματος (σχ. έτους 2018-19) ως συνέχεια του
Ε2΄τμήματος (σχολικό έτος 2017-18)
του 4ου δημοτικού σχολείου Ευκαρπίας.
Η παρούσα ιστοσελίδα περιλαμβάνει στιοιχεία των ...παλιών ροδιών του Ε2 (σχ. έτος 2015-16) που έγιναν εκτάκια ( σχ. έτος 2016- 17).Από φέτος,λοιπόν, θα βρίσκεται στην υπηρεσία των μαθητών του ΣΤ 2 τμήματος του σχολείου μας, των γονέων και κηδεμόνων τους καθώς και όλων των διαδικτυακών φίλων που την επισκέτονται.
Εδώ θα μπορείτε να μαθαίνετε τα νέα και τις δραστηριότητές μας και
να συμβουλεύεστε το σχολικό μας ημερολόγιο (στο τέλος της σελίδας)
Σας προσκαλούμε να γίνετε συνοδοιπόροι στο ταξίδι μας!
Καλωσήρθατε!

Τρίτη 5 Απριλίου 2016

TO AYTI MAΣ

Αναδημοσίευση από :

Η Ε΄ τάξη του 12ου Δημοτικού Σχολείου Αθήνας


Άνθρωπος και ήχος: το αυτί μας


(Το σχέδιο, από τον ιστότοπο του δασκάλου Κοσμά Αθανασιάδη)
Το πτερύγιο του αυτιού μας, με το σχήμα που έχει, συγκεντρώνει τους ήχους και μέσω ενός σωλήνα, του έξω ακουστικού πόρου, τους στέλνει προς το τύμπανο. Αυτό είναι ένας λεπτός υμένας, στο βάθος του έξω ακουστικού πόρου. Οι ήχοι που πέφτουν πάνω του το κάνουν να πάλλεται.
.
Από την άλλη πλευρά του τυμπάνου, στο μέσο αυτί υπάρχουν τρία μικρά οστάρια: η σφύρα, ο άκμονας και ο αναβολέας. Τα οστάρια αυτά συνδέονται με το τύμπανο μέσω της σφύρας.
.
Αυτά παραλαμβάνουν τις ηχητικές δονήσεις και τις μεταφέρουν στον λαβύρινθο του αυτιού.
(Τις πιο πάνω εικόνες τις πήραμε από βίντεο του γιατρού Νίκου Ελευθεριάδη)
.
Ο λαβύρινθος είναι ένα πολύπλοκο όργανο μέσα στο οποίο κυκλοφορεί ένα υγρό που είναι υπεύθυνο για την ισορροπία μας. Μέσα στον λαβύρινθο υπάρχει ο κοχλίας, ένας ελικοειδής σωλήνας, μέσα στον οποίον βρίσκεται και το αισθητήριο όργανο της ακοής (ή όργανο του Corti). Αυτό είναι ένα πολύπλοκο όργανο με 24.000 «χορδές», 24.000 τριχίδια δηλαδή (!) το καθένα από τα οποία συλλαμβάνει και από μία από τις συχνότητες που μπορεί να ακούσει το ανθρώπινο αυτί.
Από το όργανο του Corti, ξεκινά το ακουστικό νεύρο -επίσης με 24.000 «χορδές» (!)- που καταλήγει στο ακουστικό κέντρο του εγκεφάλου.
.
Το ακουστικό κέντρο του εγκεφάλου επεξεργάζεται την πληροφορία που μεταφέρει το ακουστικό νεύρο, αναγνωρίζει τον ήχο, την έντασή του, την χροιά, κλπ. και μας «ενημερώνει» σχετικά.
Εμείς το μόνο που αντιλαμβανόμαστε από όλη αυτήν την πολύπλοκη διαδικασία (η οποία γίνεται αστραπιαία!) είναι απλώς πως ακούμε τον ήχο!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου