Σας παρουσιάζουμε τον ιστότοπο του ΣΤ2 τμήματος (σχ. έτους 2018-19) ως συνέχεια του
Ε2΄τμήματος (σχολικό έτος 2017-18)
του 4ου δημοτικού σχολείου Ευκαρπίας.
Η παρούσα ιστοσελίδα περιλαμβάνει στιοιχεία των ...παλιών ροδιών του Ε2 (σχ. έτος 2015-16) που έγιναν εκτάκια ( σχ. έτος 2016- 17).Από φέτος,λοιπόν, θα βρίσκεται στην υπηρεσία των μαθητών του ΣΤ 2 τμήματος του σχολείου μας, των γονέων και κηδεμόνων τους καθώς και όλων των διαδικτυακών φίλων που την επισκέτονται.
Εδώ θα μπορείτε να μαθαίνετε τα νέα και τις δραστηριότητές μας και
να συμβουλεύεστε το σχολικό μας ημερολόγιο (στο τέλος της σελίδας)
Σας προσκαλούμε να γίνετε συνοδοιπόροι στο ταξίδι μας!
Καλωσήρθατε!

Τρίτη 24 Νοεμβρίου 2015

Γλώσσα: Ενότητα 6 : Οι φίλοι μας, οι φίλες μας

ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ : το 8ο  Δημοτικό Σχολείο Νάουσας

Ενότητα 6: Οι φίλοι μας, οι φίλες μας

Στόχοι ενότητας

Ενότητα 6: Οι φίλοι μας, οι φίλες μας

  • Γράφουμε επιστολές και προσκλήσεις σε φίλους
  • Περιγράφουμε δραστηριότητες με φίλους
  • Αλλάζο­υμε τον ευθύ σε πλάγιο λόγο και τον πλάγιο σε ευθύ
  • Αναγνωρίζουμε και χρησιμοποιούμε σωστά τις αποτελεσματικές και τελικές προτάσεις
                                        8ο Δημοτικό σχολείο Χίου 

Μαντινάδες

Oι μαντινάδες είναι δίστιχα με δεκαπεντασύλλαβους ομοιοκατάληκτους στίχους που φτιάχνουν αυθόρμητα οι Κρητικοί και σχολιάζουν κάτι που υπάρχει γύρω τους ή περιγράφουν αυτά που αισθάνονται. Περιέχουν πολλές τοπικές λέξεις (ιδιωματικές).
Picture
Μαντινάδες συναντάμε σε αρκετά μέρη της Ελλάδας. Το πρώτο στιχάκι που μπορεί να χαρακτηριστεί ως μαντινάδα χρονολογείται στο 13ο αι. Ιδιαίτερη ανάπτυξη έχουν γνωρίσει οι μαντιάδες στην Κρήτη, όπου συνοδεύονται από την Κρητική μουσική. Τραγουδιούνται σε γάμους, βαπτίσια, κατά τη διάρκεια γλεντιού ή χορών. Μέσα από τις μαντινάδες ο λαός εκφράζει τα συναισθήματά του, τις σκέψεις του.
Η λέξη μαντινάδα προέρχεται από την Ενετική λέξη Matinada που σημαίνει νυχτερινό τραγούδι του έρωτα ή του ερωτευμένου. Σύμφωνα με κάποιους προέρχεται από την ελληνική λέξη μαντάτα = ειδήσεις.
Περιζήτητοι στις παρέες ήταν οι μαντιναδολόγοι ήριμαδόροι. Σε περίπτωση που συναντιόντουσαν  σε ένα γλέντι δύο ή και περισσότεροι ριμαδόροι τότε αυτοί αναμετριόνταν στα λεγόμενα «ντρακαρίσματα» ή «κοντραρίσματα». Σε αυτά κάθε μαντινάδα έρχεται σαν απόκρουση ή γελοιοποίηση εκείνης που ειπώθηκε από τον αντίπαλο πρωτύτερα.
Picture

 

Ομώνυμα - Παρώνυμα - Οικογένειες λέξεων


Ομώνυμα: οι λέξεις που ακούγονται το ίδιο, αλλά διαφέρουν στη σημασία.
Παρώνυμα: οι λέξεις που μοιάζουν κάπως όταν τις ακούμε, αλλά διαφέρουν στη σημασία.
Οικογένειες λέξεων: Όλες οι λέξεις οι οποίες σχετίζονται μεταξύ τους επειδή προέρχονται από την ίδια απλή λέξη, αποτελούν μια οικογένεια.
Οι λέξεις αυτές που ανήκουν στην ίδια οικογένεια ονομάζονται συγγενικές. π.χ. ξένος, ξενοδοχείο, ξενόφερτος, ξενόγλωσσος, φιλοξενία, φιλόξενος, ξενώνας κτλ. Όλες οι παραπάνω λέξεις ανήκουν στην ίδια οικογένεια, είναι συγγενικές με τη λέξη "ξένος".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου